VECSÉSI SAVANYÚSÁG
Vecsési Savanyúság
Savanyúság főoldal
Savanyúság készítés, cégismertető
Savanyúság
Galéria, savanyúság képek
Savanyúság receptek
Érdekességek
Fazekas Kft, vecsési savanyúság
Savanyúság
Receptek

Pikáns savanyú káposzta

Hozzávalók:
  • 500 g Fazekas féle savanyú káposzta
  • 1 ek libazsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg Fazekas féle csemege gyöngyhagyma
  • só, bors
  • 2 dl száraz fehérbor
  • pár szem borókabogyó

A libazsíron két pillanat alatt átfuttatjuk az áttört fokhagymát, majd rádobjuk a kicsit felaprított savanyú káposztát.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzádobjuk a borókabogyót. A fehérbort is aláöntve félpuhára pároljuk.

Réteges káposzta

Hozzávalók:
  • 50 dkg Fazekas féle savanyú káposzta
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 savanykás alma
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 0,5 dl almabor
  • só, bors, őrölt kömény, majoránna
  • zsír az edény kikenéséhez

A sárgarépát meg az almát káposztareszelőn lereszeljük, a savanyú káposztát meg a füstölt tarját apróra vágjuk.

Kizsírozott lábasba terítjük a savanyú káposzta egy harmadát, erre a reszelt sárgarépát, a kockára vágott tarját, majd a reszelt almát tesszük, befedjük a maradék savanyú káposztával.

A felvert tojásokat összekeverjük a tejföllel, meg az almaborral, sóval, törött borssal, őrölt köménnyel, majoránnával ízesítjük, a káposztára öntjük.

200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Bélszín Stroganoff módra

Hozzávalók:
  • 600 g bélszín
  • 100 g füstölt szalonna
  • 50 g hagyma
  • 200 g gomba
  • 200 g Fazekas féle ecetes uborka
  • 50 g paradicsom püré
  • 10-15 szem kapribogyó
  • 1 babérlevél
  • 30 g liszt
  • 2 dl tejszín
  • fél dl fehér bor
  • citromlé, só, bors

A húst előbb vékony szeletekre, majd kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságúra szeleteljük, kisütjük, zsírján megpirítjuk a felaprózott hagymát, rádobjuk a megtisztított és legyalult gombát, a kissé durvábbra megvágott Fazekas féle ecetes uborkát, valamint a bélszíncsíkokat, és erős tűzön, állandó kevergetés mellett hirtelen megpirítjuk.

Egy kevés vízben feloldjuk a paradicsompürét, a húsra öntjük, beletesszük a kapribogyót, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a tejszínt és a bort, végül fél citrom levével savanyítjuk.

Éppen csak összerottyantjuk, forralni nem szabad!

Kivesszük belőle a babérlevelet és rizskörettel vagy burgonyakörettel azonnal tálaljuk.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 300g füstölt sertéshús
  • 1 kg Fazekas féle savanyú káposzta,
  • 8 db Fazekas féle savanyú káposzta levél
  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 400 g darált sertéshús
  • 1 tojás, 80 g előfőzött rizs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kk pirospaprika
  • só, bors
  • 100 g paprikás füstölt kolbász
  • 1 babérlevél
  • 2 ek olaj vagy zsír
  • 30 g liszt
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • 2-3 dl tejföl

A füstölt húst hideg vízben föltéve puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt lébe tesszük a kissé kimosott savanyú káposzta felét. A káposztaleveleket széthajtogatjuk, a vastag, középső levélereket gyenge ütögetéssel elvékonyítjuk.

A felaprózott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát, hagyjuk kihűlni, a darált húshoz adjuk, összedolgozzuk a rizzsel, az áttört fokhagymával, a tojással, a pirospaprikával, sóval, borssal, és arányosan elosztjuk a káposztaleveleken.

Nem túl szorosan feltekerjük, a savanyú káposzta tetejére helyezzük, betakarjuk a maradék savanyú káposztával, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a babérlevelet és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.

Kevergetni nem tanácsos, inkább az edényt rázogassuk meg olykor.

Óvatosan kiemeljük a töltelékeket az aprókáposztából.

A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva elkeverjük a pirospaprikával, felöntjük 1 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk és az aprókáposztához adjuk, és jól összeforraljuk.

Végül visszatesszük bele a töltelékeket, a felaprózott füstölt húst, és az egészet összeforrósítjuk.

Tetejét kisütött szalonnacsíkokkal díszítjük.

Joghurtos savanyú káposzta saláta
Hozzávalók:
  • 40 dkg Fazekas féle savanyú káposzta,
  • 1 dl joghurt vagy kefir,
  • 1 savanykás alma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 csokor kapor,
  • őrölt köménymag, esetleg salátaízesítő fűszerkeverék

A jól kinyomkodott savanyú káposztát összevágjuk, hozzáadjuk a káposztareszelőn lereszelt almát meg a finomra vágott vöröshagymát.

A joghurtba keverjük a finomra vágott kaprot, az őrölt köménymagot, a salátaízesítő fűszerkeveréket, a zöldségekre öntjük, jól összekeverjük, tálalás előtt 1 óra hosszat hűtőszekrényben érleljük.

Jó étvágyat!

Főoldal | Cégismertető | Savanyúságok | Galéria | Savanyúság receptek | Érdekességek | Kapcsolat |
SAVANYÚSÁG receptek - savanyú káposzta - töltött káposzta recept