Vecsési savanyúság
Vecsési savanyúság - Fazekas Savanyúság

A cékla (Beta Vulgaris)

A libatopfélék cslaádjába tartozó cékla a cukorrépával, tarlórépával és mangolddal egyetemben a Földközi tenger partvidékéről származik. A céklát nagyon magas anthocián tartalma tünteti ki, amely érdekes látványt kölcsönöz a belőle készült ételeknek.

A cékla (Beta Vulgaris)


Fehérjeépítőkövei az aszpargin, glutamin és a betaidin. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a frissen préselt céklalé jótékonyan hat a gyomor, máj, epe és a bél működésére. Kiválóan alkalmazható gyengeség, vérszegénység, vérkeringési és anyagcserezavarok esetén, de gyógyhatású mindenféle megfázásos betegség esetén. A nagyon értékes színanyagának a betainnak köszönhető ez a sok gyógyhatás, amely az anthociánok csoportjába tartozik. Ez a festékanyag a kapillárisokra is jótékonyan hat, növeli azok ellenálló képességét. Dr. Frerenczi Sándor kutatóorvos vizsgálatai alapján sok szerző emlyti profilaktikus terápiás szerként, mely a rákos megbetegedések legyőzésében játszhat fontos szerepet, hiszen lényegesen fokozza a sejtek légzését, anyagcseréjét.

A céklának vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályzó hatása is van. A cékla ugyanis az  a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni.  A céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szeaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malári esetében is. A földben lévő gyökérgumó magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a klaciumot, foszfort, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül a májbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos  indiai bőrgyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végzi a májban.

A cékla kilogrammonként 850 g vizet, 15 g fehérjét, 85 g szénhidrátot, 25 g élelmi rostot és 10 g ásványi anyagot tartalmaz.

Ferencz Anita


Vissza az előző oldalra