Fehérjeépítőkövei az aszpargin, glutamin és a betaidin. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a frissen préselt céklalé jótékonyan hat a gyomor, máj, epe és a bél működésére. Kiválóan alkalmazható gyengeség, vérszegénység, vérkeringési és anyagcserezavarok esetén, de gyógyhatású mindenféle megfázásos betegség esetén. A nagyon értékes színanyagának a betainnak köszönhető ez a sok gyógyhatás, amely az anthociánok csoportjába tartozik. Ez a festékanyag a kapillárisokra is jótékonyan hat, növeli azok ellenálló képességét. Dr. Frerenczi Sándor kutatóorvos vizsgálatai alapján sok szerző emlyti profilaktikus terápiás szerként, mely a rákos megbetegedések legyőzésében játszhat fontos szerepet, hiszen lényegesen fokozza a sejtek légzését, anyagcseréjét.
A céklának vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályzó hatása is van. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szeaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malári esetében is. A földben lévő gyökérgumó magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a klaciumot, foszfort, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.
Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül a májbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai bőrgyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végzi a májban.
A cékla kilogrammonként 850 g vizet, 15 g fehérjét, 85 g szénhidrátot, 25 g élelmi rostot és 10 g ásványi anyagot tartalmaz.
Ferencz Anita