A HACCP nemzetközileg elfogadott, szisztematikus módszer az élelmiszerek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése révén.
Japán kutatók új bizonyítékokat találtak arra, hogy a népi gyógyászatban régóta használatban lévő közönséges ecet - az olajos és ecetes salátaöntetek, savanyúságok alapvető összetevője - valóban egészségmegőrző hatással bír.
A libatopfélék cslaádjába tartozó cékla a cukorrépával, tarlórépával és mangolddal egyetemben a Földközi tenger partvidékéről származik. A céklát nagyon magas anthocián tartalma tünteti ki, amely érdekes látványt kölcsönöz a belőle készült ételeknek.
A cékla, különösen tél végén, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet. A jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már jóformán mindenütt a világon megtalálható.
Az ember több ezer éve törekszik arra, hogy élelmiszereit a téli hónapokra is eltarthatóvá tegye. Ennek egyik módja a zöldségek, gyümölcsök savanyítása.
Nagyszerű idézet Dr. Légrády Péter (belgyógyász) könyvéből
Hogy a káposztában sok C- és B9 vitamin található. A-provitamin-, valamint rosttartalma a fogyókúrás étrend fontos része. Hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, és rendszeres fogyasztása egyes rákfajták megelőzésében is hatékony.