Hozzávalók:
- 300g füstölt sertéshús
- 1 kg Fazekas féle savanyú káposzta,
- 8 db Fazekas féle savanyú káposzta levél
- 50 g füstölt szalonna
- 1 közepes fej hagyma
- 400 g darált sertéshús
- 1 tojás, 80 g előfőzött rizs
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kk pirospaprika
- só, bors
- 100 g paprikás füstölt kolbász
- 1 babérlevél
- 2 ek olaj vagy zsír
- 30 g liszt
- 1 szelet füstölt szalonna
- 2-3 dl tejföl
A füstölt húst hideg vízben föltéve puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt lébe tesszük a kissé kimosott savanyú káposzta felét. A káposztaleveleket széthajtogatjuk, a vastag, középső levélereket gyenge ütögetéssel elvékonyítjuk.
A felaprózott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát, hagyjuk kihűlni, a darált húshoz adjuk, összedolgozzuk a rizzsel, az áttört fokhagymával, a tojással, a pirospaprikával, sóval, borssal, és arányosan elosztjuk a káposztaleveleken.
Nem túl szorosan feltekerjük, a savanyú káposzta tetejére helyezzük, betakarjuk a maradék savanyú káposztával, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a babérlevelet és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.
Kevergetni nem tanácsos, inkább az edényt rázogassuk meg olykor.
Óvatosan kiemeljük a töltelékeket az aprókáposztából.
A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva elkeverjük a pirospaprikával, felöntjük 1 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk és az aprókáposztához adjuk, és jól összeforraljuk.
Végül visszatesszük bele a töltelékeket, a felaprózott füstölt húst, és az egészet összeforrósítjuk.
Tetejét kisütött szalonnacsíkokkal díszítjük.