Vecsési savanyúság
Vecsési savanyúság - Fazekas Savanyúság

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 300g füstölt sertéshús
  • 1 kg Fazekas féle savanyú káposzta,
  • 8 db Fazekas féle savanyú káposzta levél
  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 400 g darált sertéshús
  • 1 tojás, 80 g előfőzött rizs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kk pirospaprika
  • só, bors
  • 100 g paprikás füstölt kolbász
  • 1 babérlevél
  • 2 ek olaj vagy zsír
  • 30 g liszt
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • 2-3 dl tejföl

A füstölt húst hideg vízben föltéve puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt lébe tesszük a kissé kimosott savanyú káposzta felét. A káposztaleveleket széthajtogatjuk, a vastag, középső levélereket gyenge ütögetéssel elvékonyítjuk.

A felaprózott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát, hagyjuk kihűlni, a darált húshoz adjuk, összedolgozzuk a rizzsel, az áttört fokhagymával, a tojással, a pirospaprikával, sóval, borssal, és arányosan elosztjuk a káposztaleveleken.

Nem túl szorosan feltekerjük, a savanyú káposzta tetejére helyezzük, betakarjuk a maradék savanyú káposztával, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a babérlevelet és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.

Kevergetni nem tanácsos, inkább az edényt rázogassuk meg olykor.

Óvatosan kiemeljük a töltelékeket az aprókáposztából.

A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről lehúzva elkeverjük a pirospaprikával, felöntjük 1 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk és az aprókáposztához adjuk, és jól összeforraljuk.

Végül visszatesszük bele a töltelékeket, a felaprózott füstölt húst, és az egészet összeforrósítjuk.

Tetejét kisütött szalonnacsíkokkal díszítjük.


Vissza az előző oldalra