Vecsési savanyúság
Vecsési savanyúság - Fazekas Savanyúság

Új bizonyítékok az ecet fogyasztó hatásáról

Japán kutatók új bizonyítékokat találtak arra, hogy a népi gyógyászatban régóta használatban lévő közönséges ecet - az olajos és ecetes salátaöntetek, savanyúságok alapvető összetevője - valóban egészségmegőrző hatással bír.

Új bizonyítékok az ecet fogyasztó hatásáról


Az egyesült államokbeli Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kémiai folyóirat (Journal of Agricultural and Food Chemistry) júliusi számában megjelenésre kerülő tanulmány szerint az ecet megakadályozza a test zsírtartalékainak felhalmozódását és így a testsúlytöbblet kialakulását.

A Tomoo Kondo és kollégái által végzett kutatások során azok a laboratóriumi egerek, akik ecetsavat is kaptak a magas zsírtartalmú étrendjük mellé, jóval - alár tíz százalékkal is - kevésbé híztak el, mint azok, akik ugyanilyen étrend mellé nem kaptak ecetsavat. A kutatók eredményei megerősítik azt a nézetet, hogy az ecetsav a zsírsavak oxidációjában részt vevő enzimek génjeinek bekapcsolásában játszhat szerepet, vagyis elősegíti a zsírlebontásban résztvevő fehérjék képződését, megakadályozva ezzel a zsír felhalmozódását.

A szakemberek azt is kiemelik, hogy az ecetet a népi gyógyászatban már ősidők óta használják jó néhány betegség kezelésére, az újabb tudományos kutatások pedig szintén megerősítik, hogy az ecetsav - az ecet fő alkotója - valóban segíthet a vérnyomás, a vércukorszint és a zsírfelhalmozódás csökkentésében.

[origo] egészség - a cikket az alábbi címen találja: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0926/757437/


Vissza az előző oldalra