Az egyesült államokbeli Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kémiai folyóirat (Journal of Agricultural and Food Chemistry) júliusi számában megjelenésre kerülő tanulmány szerint az ecet megakadályozza a test zsírtartalékainak felhalmozódását és így a testsúlytöbblet kialakulását.
A Tomoo Kondo és kollégái által végzett kutatások során azok a laboratóriumi egerek, akik ecetsavat is kaptak a magas zsírtartalmú étrendjük mellé, jóval - alár tíz százalékkal is - kevésbé híztak el, mint azok, akik ugyanilyen étrend mellé nem kaptak ecetsavat. A kutatók eredményei megerősítik azt a nézetet, hogy az ecetsav a zsírsavak oxidációjában részt vevő enzimek génjeinek bekapcsolásában játszhat szerepet, vagyis elősegíti a zsírlebontásban résztvevő fehérjék képződését, megakadályozva ezzel a zsír felhalmozódását.
A szakemberek azt is kiemelik, hogy az ecetet a népi gyógyászatban már ősidők óta használják jó néhány betegség kezelésére, az újabb tudományos kutatások pedig szintén megerősítik, hogy az ecetsav - az ecet fő alkotója - valóban segíthet a vérnyomás, a vércukorszint és a zsírfelhalmozódás csökkentésében.
[origo] egészség - a cikket az alábbi címen találja: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0926/757437/